Blogger Backgrounds

Followers

MyFitnessPal - Free Calorie Counter

Thursday, July 26, 2012

menu iftar yg sederhana

salam..
hr ni masuk hari keenam kita berpuasa.
setiap hr sy akan memikirkan menu apa utk berbuka. family sy pula x suka makanan berat seperti nasi berlauk untuk berbuka. nk yg ringkas dan mengenyangkan.

hr ni sy buat menu yg betul2 ringkas. hr tu masa karnival koperasi kt bukit jalil, sy ada beli garlic spread yg diusahakan oleh pengusaha melayu. murah dan byk. tu sebab sy bercadang untuk buat garlic bread. kalau da ada garlic bread, pastinya kena ada mushroom soup. kebetulan masa sibuk jengah2 blogger masakan, ternampak pula  resepi mushroom soup. fuh! apalagi! mmg ngamsoi la! kemudian tekak pula terasa nk makan bruschetta! ngada2 kan hihi. maka hr ni tersedialah mushroom & chicken soup yg boleh dimakan dgn garlic bread dan juga bruschetta! yummehhhh!



 ok meh sy bg resepi bruschetta ni. sy dpt dr saudari zarin dr blog kongsi resepi.

6 biji cendawan butang di hiris nipis nipis
dada ayam dipotong kecil ---> ini sy tambah
seulas bawang putih di potong dadu kecil2
1/2 biji bawang besar di potong dadu
2 tbs olive oil --> sy ganti dgn corn oil je.
1/2 tbs pepper
4 tbs thickened cream
2 sudu besar sos spageti kimball ---> sy tambah untuk bg rasa2 masam utk elak muak.
garam  secukup rasa
roti baguette dipotong2

CARA CARA
panaskan minyak
tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga wangi
masukkan ayam. tumis sehingga ayam masak.
masukkan cendawan dan tumis lagi sehingga cendawan hampir garing (nampak macam keperangan kat bhgn tepi tu)
masukkan pepper dan garam dan gula secukup rasa
gaul sebati
masukkan thickened cream
masukkan sos spageti.
kacau biar sebati dan mesra
tutup api
siap

kemudian sapukan sedikit butter di atas roti baguette yg tlh dipotong2. kemudian toastkan baguette di dalam oven selama 5 minit atau sehingga agak garing

*sy x suka roti baguette sbb agak keras. jd sy tukarkan kpd roti gardenia jer. tetap sedap ;-)


 ok untuk resepi mushroom soup pula sy dpt dr koleksi masam-masam manis

 
1 keping dada ayam
1500 ml air
500 ml susu segar ~ fresh milk
1 ketul kiub ayam
1 tin kecil cendawan butang ~ dihiris
garam ~ secukup rasa
secubit ajinomoto
1 cawan tepung gandum
Sedikit lada hitam ~ dikisar ita tambah

Potong ayam kecil2.
Masukkan ayam dan air ke dalam periuk.
Rebus sehingga masak.
Masukkan susu dan kiub ayam. 
Masak guna api yang perlahan. 
Masukkan mushroom.
Masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat.
Tambah perisa, garam dan ajinomoto.
Sedia untuk di hidangkan bersama roti




No comments: