Blogger Backgrounds

Followers

MyFitnessPal - Free Calorie Counter

Monday, September 5, 2011

main masak - masak

i am food lover! heeeee. yerp selain tu aku suka masak. lebih rela memasak dr mengemas rumah. dan aku suka cuba resepi baru terutamanya western food. selalunya aku mintak tolong pakcik google untuk cari resepi. dunia da moden kan. skrg ni xde alasan lg kata x tau masak. ko nak masak pe? italian? japanese? korean? sume bagai ada kt pakcik google. tp aku suka sgt masuk 1 blog resepi. akak ni mmg suka sgt masak western sbb anak2 dia suka makan western. dan aku kagum akak ni sentiasa ada stock bahan western dan dia boleh main campak2 apa je bahan. bertukar2 bahan ikut stock yg ada. sepanjang bulan pose, mmg hari2 aku jengah blog akak tu utk tgk resepi. ni blog akak tu. KLIK

so hari tu selepas jengah blog akak tuh, aku cadang nak masak baked macaroni. ada 2-3 resepi termasuk resepi akak blog tuh. tp memandangkan aku x nk membazir, aku x ikut 100% resepi2 tuh. guna je bahan yg kt umah. kebetulan aku ada sos prego yg kt bawah ni. so guna jela. jgn membazir... :-)


aku cuma beli macaroni dan mozarella cheese. mcm ne aku masak? sonang yo... ;-)

1. mula2 rebus macaroni, pastu bila da masak, toskan.

2. bawang besar dan bawang putih potong dadu. tumiskan. agak2 dalam 5min, masuk sos prego tuh. pastu masuk la macaroni.

3. kacau smpi sos dia likat skit. pastu masuk dlm bekas pembakar.

4. tabur cheeseeeeeeeeeeee..... pastu bakar la smpi cheese kuning. siap! heee...

kalau korang nak macaroni bakar yg guna sos tomato, korang boleh gi kat blog yg aku link kt atas td. pastu aku layan kan dgn puding cocktail bersusu... fuh! layan habis. x susah pun. ko buat je puding castard mcm biasa. tp masa agak2 nak likat tu masuk buah2 cocktail. da likat tuang dlm bekas pastu sejukkan dlm peti ais.

utk kuah, korang panaskan susu cair atas api, masuk telur, gula skit, pastu air buah cocktail tu. kacau. kemanisan tu agak2 ikut suka rasa korang. pastu tuang kuah dlm puding. ;-)

mmg bahagia aku buka puasa hr tu. hehehee





No comments: