Blogger Backgrounds

Followers

MyFitnessPal - Free Calorie Counter

Sunday, October 28, 2012

sayang

love song from shea : an indonesian singer.



Sayang apa khabar dengan mu
Di sini ku merindukan kamu
Ku harap cinta mu takkan berubah
Kerna di sini ku tetap untukmu

Sayang apa khabar dengan mu
Cobalah kamu telepon diriku
Ku rindu dengar suara indahmu
Kerna dirimulah semangat hidupku





Sayang dengarlah permintaan ku
Jangan ragu kan cintaku
Sayang percayalah apa kataku
Kerna ku sayang kamu






Sayang dengarlah permintaanku

Jaga hatimu untukku
Sayang dengarlah bisikan hatiku
Kerna ku sayang kamu





*p/s : minta maaf ye. lately ni tuan tanah mood jiwang. hihihi.

Thursday, October 4, 2012

love you sayang~!

kau yang terindah

Ku Disini Mengalunkan Rin
du Yang Resah
Aku Disini Memuja Bayangmu
setiap Detik Degup Nadiku Hanya Untukmu
Cinta Membara Jiwa Gelora

Kau Yang Terindah Didalam Hidupku
Hanya Cintamu Mekar Selamanya
Tak Inginku Lagi Mencintai Yang Lain
Kau Telah Mengikatku Selamanya

Ku Disini Menantikan Janji Yang Hilang
Aku Disini Menghitung Harapan
Setiap Detik Tiap Nafasku Ada Cintamu
Bagai Semalam Semuanya Hilang

Kau Yang Terindah Didalam Hidupku
Hanya Cintamu Mekar Selamanya
Tak Inginku Lagi Mencintai Yang Lain
Kau Telah Mengikatku Selamanya

Ku Disini Menantikan Janji Yang Hilang
Aku Disini Menghitung Harapan
Setiap Detik Tiap Nafasku Ada Cintamu
Bagai Semalam Semuanya Hilang
Bagai Semalam Semuanya Hilang


Tuesday, October 2, 2012

this is what i feel now


aku suka dia : ainan tasneem

Aku lihat dia disana
Aku ingin mendekatinya
Aku cuba menghampirinya
Lalu aku menyapa dia

Dia pun membuka bicara
Dan aku mulai mengenalnya
Kita mulai bermain mata
Mula timbul rasa bahagia

Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Kekadang hati ku bertanya
Adakah dia dah berpunya
Kerana diriku berasa
Aku jatuh hati padanya

Aku ingin memilikinya
Aku ingin menjaga dia
Aku ingin mencinta dia
Aku ingin hidup dengannya

Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Mungkinkah aku, kan berjumpa dengannya
Untuk meluahkan rasa
Mungkinkah aku, kan berdiam diri saja
Menunggu cinta darinya

Ku terima satu nota darimu       ini x berlaku lg. huhu
Yang tertulis ‘Aku suka kamu’

Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Akhirnya kini ku kan mampu ceria
Diriku sangat gembira
Akhirnya kini, aku mulai bahagia
Menerima cinta darinya   pun x berlaku lg. huhu

Tuesday, September 25, 2012

Ku adaMu

untuk tika ini sy sedang mengalami tekanan yg agak hebat. banyak perkara yang bermain dlm kehidupan saya dan ianya sgt2 mencabar keimanan, mencabar ketenangan jiwa sy.

being a full time student with lots of comitment in your life, is seriously very challenging!
betul~! x tipu! tambahan jika pilihan kita adalah sepenuh masa tesis.
it requires a lot of dedication, hard work and comitment plus moral support from ur family.
fuhhhhhh~


banyak bezanya di antara menjadi pelajar undergrade dgn pelajar siswazah. suatu ketika dahulu ketika sy menjadi pelajar upm yg mengambil ijazah sarjana muda, kehidupan sbg pelajar sgt seronok. tekanan tetap ada tp ketika itu hanyalah tekanan terhadap pelajaran.

tp bila keputusan di ambil untuk sambung ke peringkat siswazah, dan pd masa yg sama ketika kita telah diikat dengan pelbagai komitmen kerja, hutang bank, tanggungjawab keluarga. itu adalah cabaran yg sgt besar. once u decide to futher ur study, means u have to sacrifice a lot of things.

kerja dan belajar adalah dua perkara yg berbeza. jika mampu untuk melakukan kedua - duanya sekali, hebat! boleh tetapi memerlukan komitmen yg sgt jitu, semangat juang dan iltizam yg kuat untuk melaksanakannya. kerja swasta + belajar, i would say BIG NO unless company anda boleh bertolak ansur dan bertimbang rasa serta MEMAHAMI.

sy suatu ketika dahulu kerja dan belajar. tetapi 90% adalah kerja, hanya 10% shj belajar. walaupun KONON company kata menggalakkan pekerja sambung belajar, tp dusta semata! walaupun pemberitahuan scr rasmi dibuat kpd company bahawa kami sdg melanjutkn pelajaran dan memohon pertimbangan dr pihak company untuk memberi sedikit ruang, tp macam hareeeeeeeeemmmmmm! tiada waktu fleksibel. malahan kami diminta utk amik half day leave jika hendak hadir kuliah 2 jam di universiti. jika kelas 2x seminggu, sebulan da bpe annual leave kena ambil? cuti sudahlah ciput! nekad akhirnya sy kemukakan surat perletakkan jawatan 3 bulan notis.

apabila jobless dan full time belajar, financial sudah tentu terumbang ambing. tambahan kereta perlu dibyr bulan2. alhamdulillah... allah kurniakan sy satu lagi bakat yg sy baru shj terokai. baking! so sy mula menjual homemade cake untuk menampung kehidupan sy. ye mungkin pendapatan bulanan tidak menandingi gaji bulanan dahulu (walaupun berapa je sgt company byr.) tp sekurangnya sy tidak membebankan keluarga dengan hutang kereta. and of course skrg ni no more lavish!  kalau dahulu sy kerap membuat food hunting, skrg ni home cooking je... jika dahulu setiap bulan online shopping, skrg ni sy pula bisnes online. sekarang berbelanja mengikut kemampuan. xpe. bersusah2 dahulu, bersenang2 kemudian. insyaallah...

lately ni sy agak tertekan dengan dugaan yg dtg. dgn tesis yg sgt lambat progres.. bukan salah sesiapa. salah diri sendiri yang tidak boleh fokus. dengan tekanan di sekeliling yg tidak dpt sy ungkapkan di sini, sy semakin rapuh. jiwa sy tidak kuat. emosi sy bergolak - golak sehingga kdg kala menyebabkan individu di sekeliling sy terkesan dengan tingkah laku sy. sy menjadi pemarah, menjadi pemikir yg sentiasa memikir masalah. malahan ada ketika menjadi sedikit murung.


ada masanya air mata menjadi semakin murah. jika dahulu sy seorang yg kuat. sy tidak mudah menangis. dan tidak akan menangis di hadapan org. tp skrg, sy kerap menangis di bilik. dan sy sendiri tidak menyangka sy termenangis di hadapan penyelia tesis sy. adeh! hrp2 dia tidak menganggap sy meminta simpati. No! bukan itu niat sy. pd ketika sy berjumpa, sy tau sy bakal di marahi oleh beliau sbb salah sendiri yg tidak serius dgn belajar. tp masa di bebel tu, hati tersentuh. teringat segala dugaan yg perlu sy harungi. mmg mlm sebelumnya sy menangis.. jd bila esoknya berjumpa, perasaan malam tu sbnrnya masih ada. jd tanpa sy sangka, air mata sy bergenang teruk! x mampu nk tahan2 da. huhuhu. sorry dr bib!

Allah... kuatkanlah hati hambamu ini. tabahkan jiwa ku.berilah aku semangat baru untuk menhadapi segala cabaran sedang aku lalui ini.

mmg kdgkala aku lalai. lupa untuk berdoa dan memohon dr Mu. tp aku tahu, walau apa jua yg terjadi, Kau tetap ada di sisi hambamu. thank you Allah!



yes of course i want to be happy. sedang bernekad untuk melakukan perubahan demi masa depan sy!
doakan sy ye! :-)

Monday, September 24, 2012

happy birthday sahabat~!

dlm dunia ni sy hanya ada beberapa org sahabat dunia akhirat. x ramai. boleh dibilang dgn jari satu belah tangan je. sahabat yg berkongsi suka duka. sahabat yg sentiasa ada di kala sy senang dan di kala sy susah. sahabat tempat sy menumpang bahu jika sy menangis. sahabat yg sudi menadah telinga mendengar cerita2 dan masalah sy.

semalam adalah hari jadi salah seorang sahabat terbaik sy. kami knl dr zaman sekola menengah. mungkin kami jd rapat sbb hari2 tumpang kereta mak nya untuk ke sekolah. pulang dgn bas pun bersama2. sehinggalah alam universiti.
 


walaupun berlainan universiti, kami tetap sentiasa berhubung. dia di uitm shah alam. sy di upm serdang.ada waktu terluang kami keluar bersama. time dia dating pun kdg2 sy kacau! hihi.
oppssss jgn slhkan sy. dia yg ajak. nasib baik bf masa tu sporting.

kami slalu keluar bersama sehinggalah sahabat sy ni menamatkan zaman bujang. yela org da kawin kn. kenala phm..hihi. semua aktiviti da jd terbatas. tp tetap jika sy sedih, sy susah, sy menangis, sahabat sy ni sentiasa ada bila sy memerlukan. kdg2 bukan kita mahukan sesuatu yg besar. cukuplah sekadar kita ada pendengar kpd mslh kita dan pembakar semangat kita. terima kasih sahabat.

dan sempena hari lahir beliau, sy siapkan sebiji red velvet dgn deco yg sgt minima. konon2 plan dgn cousin sahabat sy ni utk wt suprise party. hampehhh! yelah masing2 da ada komitmen. yg sorg ada majlis kawin, sahabat sy pula blk rumah mak mertua.sy pun hampir2 kena ke tapah ptg tuh. sudahnya kami sepakat xde surprise party. cuma lepak kt cafe, minum2 dan borak2. simple shj.hihihi. kek pun xde potong2. bg je seketul nah bawa blk. hahaha



untuk sahabat sy, Nazlinsha....

Selamat hari lahir!
welcome to 3 series club~! yeah!
semoga diberkati dalam apa jua, sihat sentiasa, bahagia selalu dan berjaya dlm hidup!
friends forever! love you!

me & her


Tuesday, September 18, 2012

wordless wednesday

 hasil pujian bibik yg kata saya nampak kurus sikit, terus jadi sejam bersama en.takasima ;-)





 ini adalah yg dicadangkan oleh myfitnesspal.com



Tuesday, September 11, 2012

boybriend baru!


ho yeeeeaaaahhhhh!

inilah bf baru sy! setiap hari 2x sy akan dating dan luangkan masa bersama bf sy ni.

nama dia en. takasima! :-)



hr pertama dating sy cuma luangkan masa 10min je.

minggu kedua sy luangkan masa 20minit.

skarang da 30minit!

hopefully lepas ni boleh luangkan lebih banyak masa bersama ye! ;-)




eh eh sy masih x lupakan en.mixer sy. tamak kan sy. hihi


jom kita diet!

yeay! jom diet!
entry yg lepas sy ada cerita niat utk try susu SDII. tp memandangkan poket x tebal, kawan sy ajak join program diet yg dia baru join jugak. masa dia cerita program tu, i was pretty excited! harusla kan sbb ianya percuma plus siap ada dietitian yg kita boleh rujuk.

so appointment telah dibuat 27 ogos 2012. tiba harinya sy dgn perasaan semangat pergi ke fakulti perubatan UPM utk berjumpa dietitian. ropanya kt sini ada makmal kaunseling pemakanan. free untuk org ramai. dietitian di sini semua juga berkhidmat untuk pesakit2 di hospital serdang.jd sbb tu la kena wt appointment dlu sebelum dtg.




pg tu sy berjumpa dgn aishah, dietitian sy yg sgt comel dan baik. so utk sesi kaunseling yg pertama, sy perlu ditimbang berat, kira % lemak dan air dlm badan, serta ukur lilit pinggang. dietitian juga korek maklumat pemakanan sy. corak pemakanan dan corak aktiviti fizikal sy. lepas tu dia akan bg info mengenai diet yg betul br lah kami berbincang mengenai pelan diet yg akan sy cuba.

as i mentioned dlm previous entry, sy ni pengidap GERD. so sy akan mudah merasa lapar dan bila GERD dtg, sy akan mengalami panas perut, sakit dada dan kdg2 loya. jd sy risau jika sy diet, sy akan alami GERD sepanjang tempoh program. alhamdulillah dietitian sy merangka pelan diet yg sesuai untuk pengidap GERD mcm sy. nnti sy ceritakan mcm ne pelan diet tu.

selesai sesi kaunseling, sy dibekalkan dgn susu untuk tempoh seminggu. oh diet ini melibatkan susu juga. tp bukan SDII ye! ;-)

yg pasti sy dpt susu ini secara percuma untuk sebulan! hoooo yeah!




susu yg dibekalkan kepada sy secara mingguan. setiap minggu sy perlu berjumpa dietitian untuk penimbangan dan bekalan susu untuk tempoh seminggu lg.

korang mesti pernah tengok susu ni kan ;-)

ye susu ni ada dijual di farmasi. susu ni sebenarnya khas kpd pesakit2 yg da x boleh menerima makanan pepejal. jd susu ni mmg mempunyai complete nutrien bg setiap meal yg diperlukan oleh badan kita.

nnti sy ceritakan mcm mana susu ini berfungsi sbg meal replacement dan pelan pemakanan yg dicadangkan kpd sy. next entry ye!

so jom minum susu! oh susu ni sedap. rasa vanila ;-)


Tuesday, September 4, 2012

Bermulanya di sini....

kurus itu menawan. bila kurus byk kelebihan yg kamu perolehi berbanding dengan org yg comel2. 


bila kau kurus, berlambak fesyen2 pakaian yg menarik2 yg boleh dipilih pd harga yg mampu dibeli. org comel? sudahlah susah nk cr size, harga berdenting-denting. fesyen?? lg sadis seolah2 org2 comel ni x minat nk bergaya2. kdg2 sedih dgn diskriminasi ni.


bila kau kurus, kau boleh melantak apa sj tanpa pandangan serong org sekeliling. tp bila kau comel, setiap kali kau bangun utk pergi ambil makanan, org da pandang kau semacam seolah2 kau akan menghabiskan semua makanan. mcm satu dosa pulak. kdg2 siap ada sound effect tambahan. ber das2 kata sinis yg kau terima.


bila kau kurus, bermacam2 kata pujian akan singgah di telinga kau. x cantik pun kata cantiklah! tp bila kau comel, bermacam2 kata kutukan dan hinaan yg kau terima seolah2 kau ni patung yg xde perasaan terluka untuk terima kata2 itu.


bila kau kurus, kau akan menjadi pilihan utama lelaki2 yg bermulut manis bersulam gula di bibir. bila kau comel, mula2 kau akan dgr ayat "i x kisah rupa paras, asalkan hati baik" tp mulut kata lain, hati kata lain..kau xkn jumpa lelaki yg akan kotakan janji itu.


itu adalah sebahagian drpd peristiwa hidup yg kamu akan alami bila berbadan comel. ini pengalaman sy sendiri selama 30 tahun hidup di bumi malaysia. ye.. saya banyak sangat makan hati dgn kata2 org sehinggakan suatu ketika dlu saya mempunyai self esteem yg sgt merudum.

sedari kecil sy da terbiasa dgn panggilan king kong oleh seorang kawan lelaki yg berbadan mcm gorilla. mungkin dia sendiri x perasan kot size badan dia. itu belum lg panggilan gemuk oleh org2 sekeliling. kanak2 kecil yg bertubi2 gelarkan saya gemuk. ye mereka masih budak2 dan sy membalas dengan senyuman di bibir tp hati yg merekah2 sedih.

bila melangkah ke menara gading, sy mengenal dunia remaja. pd masa itu sedang popular dgn irc dan blind date. saya juga terjebak sama. hati remaja yang meronta-ronta nak berkawan dgn insan berlainan jantina. itu adalah perkara normal bg remaja. tipulah kalau korg semua tidak alami perasaan itu. tp setiap kali itu jugalah sy dikecewakan. kdgkala kita bukan mengharapkan mereka itu menjadi teman istimewa. cukup sekadar sebagai teman baru. tetapi apa yg sy dpt selalunya adalah kata2 sinis menghiris kalbu. adeh ayat! haha.

family mmg sgt2 mengharapkan sy menjadi kurus kerana beberapa sebab
1. untuk lebih sihat
2. supaya mudah dpt jodoh! errrk! ye mereka sgt risau sy yg masih single.
3. mereka nk tgk sy cantik. hihi.

byk da usaha sy dan family. tp sbrnya semua usaha itu tidak bersungguh2. semangat hanya sekejap kemudian terus terdampar kemalasan. sehinggalah da berumur 30thn ni, body alarm clock sudah berbunyi. byk kesan2 sampingan sy alami akibat kecomelan ini.

sy mula sedar badan da cepat letih. walaupun sy berbadan comel, tp sy bukanlah jenis yg pasif. sy seorang yg aktif. malah boleh seharian dr pg smpi malam menguruskan sesuatu benda / berjalan2. namun bila da masuk 3 series ni, mcm ada perubahan besar dlm aktiviti seharian. bdn sy cepat lesu dan letih.

kesihatan sy tidak seperti dlu lg. sy mengalami Gerd/acid refluct yg teruk hinggakan sy ingat sy kena sakit berkaitan jantung sbb mengalami sakit dada yg teruk. tp itu semua akibat gerd. ni semua gara2 tak menjaga makan dan kesan obesiti. nasihat doktor : sila kuruskan badan!!

ok. sy mula berfikir2 nk kuruskan badan. tiap2 hari pulak tgk di wall kawan dok cerita psl SDII yg versi baru. byk sgt testimoni yg best2 dr pengguna SDII. skrg ni mcm seolah2 SDII tgh fofular sbg produk kurus yg sgt2 berkesan.


sy pernah membeli SDII versi lama. tp disebabkn rasa yg teruk, sy x lalu nk minum. sy cuma minum sekali lepas tu terus lontar jauh2 tin susu tu. huhuhu. jd untuk versi baru ni sy agak was2 walaupun mcm2 da kwn sy explain ttg kebagusan susu ni. nak lebih meyakinkan, siap ajak sy try minum. mlm lepas berbuka puasa di PICC, sy singgah ke rumah member utuk cuba. mmg rasa berbeza. lebih sedap! terus rasa mcm nk beli.tp sy tangguhkan niat sbb tgl seminggu nk raya. mcm mana nk diet masa raya hihihii.

oh oh ni bukan entry nk iklan SDII ye. tunggu smpi hujung cerita. hihi.

seminggu selepas ry, sy contact blk member. tp dlm pd tu, sy dok terpikir jugak. mampu kah sy??? setin berharga rm150. setin itu hanya untuk seminggu!!! bermakna sebulan sy kena byr rm600! mampukah???

nak dijadikan cerita, rupanya ada seorang kwn sy yg tgh join program diet yg free. bila dia tau sy nk beli SDII, dia x bg. alasannya why waste ur money! dia ajak sy join jupe dietitian. sy terus setuju! free beb! hihihi

untuk sahabat sy yg menjual SDII. mohon maaf sbb x jd membeli. bukan kerana tidak mempercayai SDII, tp poket yg tidak mengizinkan sy memiliki SDII. huhu

alhamdulillah... hasil berjumpa dgn dietitian itu mmg sgt memberansangkan. mungkin tidak selaju SDII berat sy turun. tp sikit2 lama2 jd bukit ye x. yg penting sabar dan jgn mudah putus asa..! next entry sy akan story mory lg ttg program diet sy! daaaaaaaaaaa

Monday, September 3, 2012

hidup lebih sihat!

sesiapa yang mengenali sy, mmg tau sy adalah pencinta makanan. sy suka makan dan sy sgt suka mencuba menu2 yg baru. sy juga sgt2 minat western food ;-)

sy juga ada partner in crime yg sama2 melaksanakan misi jalan2 cr makan.. merekalah teman yg setia menemani kerana minat kami yg sama.kami mkn mmg x fikir dah berapa lemak tepu yg masuk, berapa lebihan kalori yg da masuk dlm badan. sume belasah sampai kami kekenyangan. buruk kn perangai.huhuhu.

masa tu pd sy apa yg sy fikir, selagi sy diberi keizinan untuk menikmati makanan, kenapa kita nak sekat.sy selalu merasa kesian pd org2 yg mengamalkan diet ekstrem smpi x boleh nk makan macam2. pd sy mereka ni x menikmati nikmat yg ada.



 suka sgt bbq seoul garden


 ikea! phewwww sodap!


 seafood! ye sgt sedap juga.


 oh oh western food! slurrrppp...



 jamuan di ofis. sy yg plg happy hihi



 thai food! pun suke. eh pe je yg sy x ske hihi



oh sy pun suka buffet. mkn smpi meletop! haha


da tgk kn gmbr buruk perangai sy ;-p

itu cerita dulu. xdela dulu2 sgt. hihi. skrg ni atas faktor usia dan kesihatan, dgn rasminya sy telah mengubah minat sy ini. after this no more luxury foods! mkn sekadar yg perlu untuk diet harian. cheewaaah! fadhlina kah itu?????

yerrrr... tahap kesedaran telah dtg. umur semakin meningkat maka kesihatan perlu di jaga. sy adalah pengidap GERD secara tidak rasmi. x tau gerd? sila google ;-)

so byk kesan sampingan yg sy alami jika sy tidak mengamalkan pemakanan yg tidak sht. doctor pun selalu adviced sy utk diet supaya gerd sy boleh dikawal. atas kesedaran ini, sy mulakan proses diet dgn berjumpa dietitian. yer bukan mudah untuk memulakan sesuatu yg baru. tp jika kita tidak mulakan, bila lg? de pepatah menyebut, kecantikan melalui penderitaan. tp ini bukanlah penderitaan sgt pun. cuma sedikit terseksa je hehehehe.

so sy cipta perumpamaan baru :
kesihatan melalui sedikit terseksa. hehehe
selepas sihat baru dtgnya kecantikkan ;-)

next entry sy akan ceritakan detik2 bermulanya diet sy, di mana sy dptkn khidmat nasihat dan apa strategi sy. daaaaaaaaaaaaaaa ;-)

Wednesday, August 29, 2012

cerita raya

 salam,
sebelum berceloteh panjang, saya nk ucapkan Selamat hari raya buat semua! ye saya tau raya tlh 2 minggu berlalu... tp raya kn sebulan! hihi... ;-p

okeh dah agak laaaaaaamaaaaaa sgt tak betul2 menulis di blog ni. sepanjang ramadhan hr tu mmg super duper busy dgn tempahan2 kuih raya dan persiapan raya. smpai rasakan raya tu kalau boleh nk berehat dan nk tdo je! tp mana boleh kan. sure kena hambat dgn mak.hihi.

seperti kebiasaan setiap tahun, kami akan beraya di kl dlu sebelum blk ke johor pd raya kedua. Di kl adalah keluarga sebelah ayah sy manakala johor pula sebelah mak.memandangkan raya jatuh pd hr ahad, maka persiapan memasak dibuat pd sabtu mlm. Ahad pg2 kami akan masak juadah ry. Tp biasanya kami cuma masak 3 menu je sbb menu2 wajib lain seperti rendang, lodeh mak long da sediakan. Kami ni masak menu wajib mak. Menu jawa! Ayam kuning rempah dan sambal goreng.

Sebenarnya persiapan raya sy thn ni plg kelam kabut. Sbb bz sgt2 dgn tempahan, sy cuma htr sehelai bj kurung kt tukang jht. Mak da sibuk suruh sy cr sehelai lg yg ready made. Tp masa sgt2 x mengizinkan. Jd nya hr sehari sebelum ry tu sy & adik ke Carrefour wangsa maju untuk cr sehelai lg bj kurung dan tudung ry ;-) Pheewww jenuh gak pusing satu Carrefour tu cr bj. Almaklumla bila size badan special ni susah skit cr size.tambah2 last min sure da byk sold out.huhuhu…tp Alhamdulillah…jumpa juga yg berkenan di hati.

Pg2 ahad tu sy, emak dan adik da bertungkus lumus d dapur siapkan juadah ry. Settle masak, kami pos makanan pd kaum2 lelaki yg gerak terlebih dahulu ke keramat. Mereka nk kejar solat raya di masjid berdekatan rumah nenek. Kami2 kaum wanita gerak kemudian sbb belum bersiap cantik. masing2 dgn uniform dapur lg.hihi.

Sampai je di rumah nenek, kaum2 lelaki pun da blk dr solat raya. Semua serbu ke dapur. Lapaaaaar! Fuhh! Mmg syok le makan tuh. Nasi impit, lodeh, rendang, kuah kacang, sambal goreng, ayam kuning. Isshhh mcm2 lg la. Tak tersenarai! ;-) itu belum ptgnya mak teh sampai dr kuala pilah bawak kari tulang, sambal udang dan capatiiiiii!! Oh capati tu mmg menu wajib family pak teh. Mmg slalu sy nantikan menu itu. Yummehhhh! ;-p


Siap makan, sesi bersalam dan bermaafan pulak. Oh juga sesi hulur duit raya *sob sob*  kemudian sesi say cheeeseeeeeeee! Bergambar! Hihihi… selesai semua sesi tgk tv pulak! Hahaha. Yela kt kl. Bukan ada org nk beraya pun. Kita nk p beraya pun org semua blk kg.hihi. seronok nya bila kami sepupu sepapat makcik2 pakcik2 dpt kumpul ramai2. Makan2 borak2. Lepas mkn tengok tv sambil borak. Kejap nnti g dapur blk bukak tudung saji. Hihi.

Mmg seronok bila dpt berkumpul mcm nie. Itu belum lg kemeriahan di johor. Nnti sy cerita pula raya sy di johor. Siaran akan tertangguh dlu. Hihihi. Jom tgk gmbr!





 my sayangs!

 cinta hati saya


 hero sy!


ini musuh ketat sy hihi

Tuesday, August 7, 2012

Edisi raya

sy copy paste dr blog ohcuppies sy yer.... ^____^

   
mungkin da agak terlambat untuk ohcuppies nk iklan kuih raya. mmg sebelum puasa lg da ramai yg promosi kuih raya. thn ni kami dilanda sedikit kemalasan untuk membuat kuih raya. huhuhu. mungkin sbb komitmen dan tanggungjawab lain menyebabkan malas tu terjadi ;-p

semalam ohcuppies mencuba resepi baru yg kami dpt dr org lain. bila siap, mmg nampak menarik sgt! rasa pun sedap! jd kami terfikir untuk membuka order kepada rakan2 FB. alhamdulillah sambutan sgt2 menggalakkan! mungkin tertarik dgn permainan warna yg digunakan. hihi.

tart ini sgt cute dgn size2 yg kiut miut. dan kerana size yg kiut itu, harganya juga kiut ;-)
x mahal pun kami jual. 50pcs rm17 shj!!

ohcuppies sedang membuka order untuk pineapple tart, Blueberry tart & strawberry tart sehingga jumaat ini shj. selepas itu order akan ditutup dan bermula minggu depan, proses delivery kuih ry akan dilakukan. so apa tunggu lg? jom order~!  oh diingatkn bahawa kuih ry ini hanya sesuai untuk delivery by hand. pos mmg x akan dibuat kerana tat ini sgt fragile! jd hanya sekitar kl dan lembah klang shj ye huhu

oh2 lupa, almond choc juga masih boleh di order sehingga jumaat! ^____^

jom tengok gambar!


 
 blueberry tart
50pcs RM17
 

 Strawberry tart
50pcs RM17


pineapple tart
50pcs RM17

Thursday, August 2, 2012

why you're still not married?


People always asking me"why you're still not married?

Dear makcik, pakcik, kakak, abang, adik, kawan, & whoever may concern..this is my answer :


I havent met Mr.Right yet but i have met 
Mr. Fake, Mr. Rude & Mr.Player
^____________^

Thursday, July 26, 2012

menu iftar yg sederhana

salam..
hr ni masuk hari keenam kita berpuasa.
setiap hr sy akan memikirkan menu apa utk berbuka. family sy pula x suka makanan berat seperti nasi berlauk untuk berbuka. nk yg ringkas dan mengenyangkan.

hr ni sy buat menu yg betul2 ringkas. hr tu masa karnival koperasi kt bukit jalil, sy ada beli garlic spread yg diusahakan oleh pengusaha melayu. murah dan byk. tu sebab sy bercadang untuk buat garlic bread. kalau da ada garlic bread, pastinya kena ada mushroom soup. kebetulan masa sibuk jengah2 blogger masakan, ternampak pula  resepi mushroom soup. fuh! apalagi! mmg ngamsoi la! kemudian tekak pula terasa nk makan bruschetta! ngada2 kan hihi. maka hr ni tersedialah mushroom & chicken soup yg boleh dimakan dgn garlic bread dan juga bruschetta! yummehhhh!



 ok meh sy bg resepi bruschetta ni. sy dpt dr saudari zarin dr blog kongsi resepi.

6 biji cendawan butang di hiris nipis nipis
dada ayam dipotong kecil ---> ini sy tambah
seulas bawang putih di potong dadu kecil2
1/2 biji bawang besar di potong dadu
2 tbs olive oil --> sy ganti dgn corn oil je.
1/2 tbs pepper
4 tbs thickened cream
2 sudu besar sos spageti kimball ---> sy tambah untuk bg rasa2 masam utk elak muak.
garam  secukup rasa
roti baguette dipotong2

CARA CARA
panaskan minyak
tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga wangi
masukkan ayam. tumis sehingga ayam masak.
masukkan cendawan dan tumis lagi sehingga cendawan hampir garing (nampak macam keperangan kat bhgn tepi tu)
masukkan pepper dan garam dan gula secukup rasa
gaul sebati
masukkan thickened cream
masukkan sos spageti.
kacau biar sebati dan mesra
tutup api
siap

kemudian sapukan sedikit butter di atas roti baguette yg tlh dipotong2. kemudian toastkan baguette di dalam oven selama 5 minit atau sehingga agak garing

*sy x suka roti baguette sbb agak keras. jd sy tukarkan kpd roti gardenia jer. tetap sedap ;-)


 ok untuk resepi mushroom soup pula sy dpt dr koleksi masam-masam manis

 
1 keping dada ayam
1500 ml air
500 ml susu segar ~ fresh milk
1 ketul kiub ayam
1 tin kecil cendawan butang ~ dihiris
garam ~ secukup rasa
secubit ajinomoto
1 cawan tepung gandum
Sedikit lada hitam ~ dikisar ita tambah

Potong ayam kecil2.
Masukkan ayam dan air ke dalam periuk.
Rebus sehingga masak.
Masukkan susu dan kiub ayam. 
Masak guna api yang perlahan. 
Masukkan mushroom.
Masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat.
Tambah perisa, garam dan ajinomoto.
Sedia untuk di hidangkan bersama roti




Wednesday, July 25, 2012

menu iftar

salam ramadhan untuk semua sahabat2. terlambat skit untuk wish ramadhan. maaf la da lama x bersiaran ;-)

ramadhan kali ini sy memegang status suri rumah sepenuh masa. maka da tentu tugas untuk menyiapkan juadah berbuka tu diserahkan bulat2 pd sy. huhu. maka otak ni mulalah dikerah untuk pk menu2 yg best. ikutkan family sy ni jenis tak mau mkn nasi berlauk masa berbuka. mereka lebih gemar menu2 ringan tp mengenyangkan. lauk tetap masak tp biasanya akan dibawa ke sahur.

utk hr ini sy menyediakan nasi impit goreng untuk berbuka. menu ni sebenarnya mmg menjadi kegemaran family sy. jd kebetulan nasi impit untuk soto semalam masih ada berbaki, maka sy pun bercadang nk buat nasi impit goreng. tiba - tiba "along nnti nasi impit tu goreng eh" hehehe xpe mak. mak x suruh pun along da boleh bc fikiran mak tuh ;-)



alhamdulillah licin licau nasi impit tuh dikerjakan oleh adik dan mak sy. hihihi. 



ok resepi nasi impit goreng

bahan2

2 bungkus nasi impit yg telah direbus (dipotong dadu) *
bawang merah 5biji *
bawang putih 2 ulas *
cili merah 3 biji (kalau nk pedas boleh tambah cili api) *
ikan bilis setengah genggam *


bahan - bahan bertanda * diblend halus
panaskan minyak, tumis bahan2 yg dah diblend td sehingga naik minyak.
masukkan garam secukup rasa.
masukkan nasi impit yg dah dipotong dadu. seeloknya dadu kecil supaya rencah terasa.
tunggu sehingga rencah sebati dgn nasi impit dan garing sikit rencah.
tutup api dan siap untuk dihidang




untuk ayah pula dia x mnt nasi impit goreng.jd menu tambahan lain sy buat bihun tomyam. tak susah pun sbb pakai perencah tomyam segera. hihihi. jd bahan2 lain campak2 je. so xyh la bg resepi sbb gunv perencah segera semua pun boleh buat.. hihihi. so kita layan gambar jer ;-p



Tuesday, June 12, 2012

perasan saya

saya suka kamu....
tapi saya x pasti perasaan kamu.
walaupun kamu seperti suka saya, tp saya x yakin kerana kamu masih terikat dengan kisah lama.
jangan mudah mengata sayang, jika hati tidak bersungguh.
saya cuba mengelak supaya hati saya tidak terjatuh.
untuk masa sekarang, saya tiada jawapan bila kamu bertanya soal hati.
jika hati saya semakin jatuh, tetapi kamu masih dibayang kisah lama, jgn salahkan saya jika saya mengundur diri.
jika hati kamu telah tetap, kabarkan kepada saya.
apa pun saya gembira berkawan dengan kamu.

haih... entry jiwang karat sungguh! tp mmg inilah perasaan saya. moga hati saya tabah akan sebarang keputusan.....

Tuesday, April 3, 2012

Jus buah paling best!

satu perkara yang paling saya suka duduk di serdang ialah jus buah! yes. jus buah kt serdang ni mmg paling fresh dan sgt2 murah bagi kitorg. almaklumlah majoriti adalah pelajar. jadi harga xleh la nak mahal2. kalau nak dibandingkan jus buah sebegini yg di jual di tempat lain semuanya melebih rm5 segelas. kat sini kalau mix buah pun x sampai rm3!

lokasi : Flat ikan sri serdang


tengoklah deretan buah - buah yang ada kat kedai tuh. ada macam2 jenis buah.
pilih je nak mix dgn apa.




kalau korang semua dtg kat gerai jus buah ni, korang mesti rambang mata nak pilih buah apa. antara buah - buah yang ada :

1. lemon
2. orange
3. jambu
4. tembikai
5. epal
6. mangga
7. carrot
8. tembikai susu


itu senarai buah2 yang biasa kita minum. ada juga yg luar biasa untuk diminum

1. kedondong (campur dgn serbuk asam) pernah try...not bad!
2. tomato ----> errrr belum teringin nak try lg
3. batang saleri ----> erk! lagi tak teringin nak try! huhuhu
4. pisang (campur dengan susu) sedap!
5. peria -----> oh no~! xmo2 huhu
6. betik ---> lum ada hati nak try lg


banyakkan senarai buah2 dia. boleh mix2 lg. kalau skrg ni datang upm atas urusan kerja, mmg akan singgah sini untuk beli. rugi rasanya kalau x beli. huhuhu. awatlah kat tempat lain xde macam nie. minuman sihat ni!



Monday, April 2, 2012

Ahli keluarga baru!

Salam..
dengan happy nya nak cerita kat satu dunia yg family sy telah menerima ahli keluarga yg baru!
adik sy selamat melahirkan seorang bayi lelaki pada 1 April 2012. April fool boy! hehehe
baby ni dilahirkan di hospital putrajaya dgn berat 2.6kg.

ceritanya baby ni dijangka keluar 5 April. masa hari jumaat 30 mac tu doc ckp baru bukak 1cm. so dia suh adik blk dlu. sabtu sempat lg si ibu berjalan2 di midvalley dlm sakit2 tuh. sabtu mlm tu dalam kol 1am adik da tak tahan sakit, so bawak ke hospital putrajaya. ropa2 nya da bukak 4cm dan terus ke labour room. kami ni kat umah dgn bahagianya tido di umah sbb x sangka dia nak bersalin awal. sekali bila da subuh, adik ipar call bg tau adik da selamat bersalin. uik... sudah ka? x sempat kami2 nak cemas. hihihi.

sgt cute! suci dan bersih je muka. x macam kita2 ni da berkeladak dgn dosa. huhuhu.

baby ni namanya Wan Muhammad Mikhail. semoga Mikhail akan menjadi anak yg soleh dan anak yg baik. amin.... mak long syg sgt kat Mikhail. muahhh muahhh! ;-)